Les om og lytt til

Finn frem

SyktFrisk episode 21
- for pasienter og pårørende fra spesialisthelsetjenesten.

Klikk på play og lytt til Linda Schade Andersen og Stine Bang Pedersen fortelle deg hva du skal se etter for å vurdere om helseinformasjonen du finner på internett er trygg.

Publisert 5. mai 2022 | Faglig ansvarlig spesialbibliotekar Linda Schade Andersen og kommunikasjonsrådgiver Stine Bang Pedersen, Oslo universitetssykehus | Medisinskfaglig ansvarlig overlege Mikkel Høiberg, Sørlandet sykehus

For å avgjøre om helseinformasjonen du finner på internett er trygg og kvalitetssikret, kan du gå gjennom disse punktene:

 

1. Hvem er avsender?

Informasjon sendt ut fra norske myndigheter kan anses som trygg. Dersom en fagperson på feltet har skrevet informasjonen er det også et godt tegn. Er det vanskelig å finne ut hvem avsender er, eller utdannelsen/bakgrunnen til avsender er uklar eller ikke er relatert til informasjonen som er gitt, bør du lete etter informasjon et annet sted.

 

2. Hvor gammel er informasjonen du har funnet?

Dersom informasjonen er flere år gammel, kan den også være utdatert. De offentlige helsenettstedene går jevnlig gjennom og oppdaterer informasjonen.

 

3. Vil avsender selge deg noe?

Har avsender såkalte kommersielle interesser, bør man være på vakt. Apotekene har ofte svært nyttige nettsider, med trygg og kvalitetssikret helseinformasjon. Men de selger også produkter, og lenker gjerne til disse i sammenheng med artiklene sine. Disse produktene anses som trygge, siden de har strenge retningslinjer for hva de får selge og til hvem. Andre produsenter markedsfører produktene sine gjennom annonser som ser ut som en redaksjonell artikkel, men med oppfordring om å kjøpe produktet. Informasjonen om lidelsen er gjerne korrekt og trygg, men det betyr ikke at produktet de selger er noe du trenger, selv om det høres sånn ut. Det er alltid en risiko for at produktet du kjøper kan påvirke virkningen av andre medisiner du tar, eller rett og slett være overflødig og unødvendig, så det er alltid lurt å sjekke med legen din før du starter behandlingen – uansett om du handler på apotek, helsekost eller internett.

 

4. Hvilke kilder er brukt?

Dersom artikkelen du leser oppgir kilder til hvor de selv har funnet informasjonen, er dette veldig positivt. Da kan du selv undersøke om informasjonen samstemmer, dersom du ikke finner samme informasjon som i artikkelen flere steder.

 

5. Finner du samme informasjonen flere steder?

Dersom du leser om en diagnose på Helsenorge.no, FHI.no og NHI.no vil du finne den samme informasjonen, selv om den kan være presentert og formulert på litt ulike måter. Leser du helseinformasjon på et nettsted du er usikker på om er trygt, er det alltid lurt å sjekke om du finner den samme informasjonen flere steder – aller helst på et av de stedene du finner på lista vår over trygge helsenettsteder.

 

Husk at nettsøk IKKE erstatter legebesøk. Ikke følg råd om behandling og medisinering du finner på internett uten å diskutere det med legen din først. Dette gjelder også dersom du ønsker å prøve alternativ medisin, i tillegg til eller i stedet for medisinen legen har gitt deg.

 

trygge nettsteder vi anbefaler: