Les om og Lytt til

Jeg beveger meg godt

SyktFrisk episode 5
- for pasienter og pårørende fra spesialisthelsetjenesten.

Klikk på play og lytt til Anniken Hagen fortelle om hvordan hun klarte å komme tilbake i aktivitet etter kreftbehandling, i samtale med kreftsykepleier Kjersti Tveten.

Publisert 16. september 2020

Er det mulig med bevegelse og aktivitet når vi bli syke?

Det er godt for både kropp og sinn at du er fysisk aktiv, også når du er syk. Anniken Hagen har gode erfaringer fra sin hverdag med kreft. Hun har fått til å trene.

Små skritt for bedre helse

Anniken Hagen startet med å sette seg små mål, og hun var veldig bevisst på at hun ville tilbake til så normalt liv som mulig, slik hun hadde hatt det før hun fikk kreft. Da måtte hun opp av sofaen og starte bevegelsen. Bare en tur til postkassa var bedre enn ingen ting. Hun var stolt da hun kunne klare å spasere til tannlegen.

Allerede før behandlingen startet hadde Annikens fysiske helse blitt svært dårlig. Motivasjonen hennes for å bevege seg ble sterkere og sterkere ettersom hun merket at det virket.

 

Anniken Hagen og Kjersti Tveten i podkaststudio

Anniken Hagen, kreftpasient, samtaler med sykepleier ved Oslo universitetssykehus Kjersti Tveten.

Hvordan vite hva jeg tåler?

Ta kontakt med behandleren din og diskuter hva du kan gjøre av fysisk aktivitet som passer for deg. Du kan også kontakte biblioteket ditt som kan vise til bøker om ulike treningsmetoder og ulike diagnoser knyttet til aktivitet. Frisklivssentralen, som finnes i mange kommuner, kan også gi veiledning og hjelp til trening.

Pusterom

Anniken Hagen har hatt glede av å bruke det som kalles Pusterom. Det er trenings- og aktivitetssenter for kreftpasienter som du kan finne på flere av landets sykehus.

På grunn av coronapandemien har Pusterommene redusert drift, men du kan benytte deg av Pusterommet LIVE.

Du finner mer informasjon om tilbudene på denne nettsiden  https://aktivmotkreft.no/pusterommet/

 

ORDFORKLARING

Myelomatose er det samme som benmargskreft. Den oppstår i benmargen. Sykdommen finnes som regel i benmargen og skjelettet, men kan av og til bare være i en knokkel.

Du kan lese mer om denne sykdommen på Helsenorge