Les om og lytt tiL
Rehabilitering etter multitraume
SyktFrisk episode 39
- for pasienter og pårørende fra spesialisthelsetjenesten.
Klikk på play og lytt til Thor Erik Strand og Elin Håkonsen som snakker om ulykken, multitraume og fasene i rehabiliteringen og hvordan det er mulig å finne ny vei i livet
I denne episoden møter du Thor Erik Strand som forteller hvordan motorsykkelulykken inntraff og hvordan han har tenkt, trent og jobbet for å få et godt liv igjen.
Elin Margrethe Bøhn Håkonsen er sykepleier ved Sunnaas sykehus, og har jobbet med rehabilitering i mange år. Hun var Thor Eriks primærsykepleier da han var pasient der for 20 år siden. Hun er stadig imponert over hvordan mennesker klarer å reise seg etter alvorlige ulykker og gleder seg daglig over å se at pasienter klarer å finne nye veier i livet.
Thor Erik Strand er god venn med sitt kunstige bein og går ikke av veien for å spøke med det. Hans innstilling til sin nye situasjon etter ulykken er at han må gjøre noe med den han kan gjøre noe med, og det andre får ligge. Thor Erik er i dag erfaringskonsulent ved Sunnaas sykehus.
Før ulykken jobbet Thor Erik med store maskiner, var fysisk aktiv og brukte kroppen. Da han ble frisk nok til å jobbe igjen etter ulykken, begynte han å jobbe som selger i 100% stilling. Men etter 20 år, kjente han at alle skadene i kroppen hadde krevd sitt. Hanså seg om etter en annen jobbog fikk tilbud om å bli erfaringskonsulent ved Sunnaas.
- Jeg er glad for å kunne vise hvordan man kan leve livet på en god måte, sier Thor Erik Strand. Da jeg fikk jobben lurte jeg på om jeg hadde det som skulle til, men så skjønte jeg jo snart at jeg kan bidra med mye fordi jeg har 20 års erfaring med opptrening og bearbeiding. Jeg husker selv da jeg var innlagt på Sunnaas hvor viktig andre i samme situasjon var for meg.
Thor Erik fant sin egen måte å feste
mikrofonen på da vi gjorde opptak til podkastepisoden. Her på stålet på beinprotesen.
Definisjon multitraume
Et multitraume defineres som alvorlig skade på to eller flere kroppsregioner. Disse skadene involverer ofte muskel- og skjelettsystemet, og kan inkludere kompliserte brudd i armer, ben, bekken, samt amputasjoner. Multitraume kan også medføre skade på nerver, lunger, indre organer, muskulatur, bløtdeler og ansikt.
Rehabilitering etter multitraume
Rehabilitering av en pasient fra multitraume innebærer en omfattende og tverrfaglig tilnærming.
Her er en generell beskrivelse av prosessen:
- Initial vurdering: Etter overføring fra akuttavdelingen, gjennomføres en grundig medisinsk og nevrologisk undersøkelse. Dette inkluderer risikoscreening for fall, trykksår, ernæring, smitte og alkoholbruk.
- Tverrfaglig team: t tverrfaglig team samarbeider for å lage en individuell rehabiliteringsplan. Dette teamet består av leger, sykepleiere/hjelpepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykolog, sosionom, og andre spesialister som kobles på ved behov (som for eksempel logoped, pedagog, uroterapeut etc.).
- Målsetting: Sammen med pasienten defineres konkrete mål for rehabiliteringen. Dette kan inkludere forbedring av muskelfunksjoner, aktiviteter i dagliglivet og behov for hjelpemidler.
- Behandling og oppfølging: Rehabiliteringen inkluderer regelmessige terapitimer og aktiviteter. Pasientens fremgang overvåkes gjennom tester og undersøkelser med jevne mellomrom.
- Overføring til hjemmet: Tidlig kontakt med kommunale helsetjenester sikrer en god overgang til hjemmet. Dette kan inkludere dialogmøter og oppfølging fra hjemkommunen.
Punktene er en oppsummering fra tekster skrevet av Sunnaas, Sykehuset Innlandet og St. Olavs Hospital, ved hjelp av KI.
Vi tenker faser, veien endrer seg mens den blir til. Pasientene har ofte mange behov i starten, etter hvert blir de mer og mer selvstendige.
Elin Håkonsen
Når Sunnaas får inn en pasient til rehabilitering som har omfattende skalder, samarbeider de med akuttsykehuset og planlegger ressursene som må settes inn ut fra den enkelte pasients behov.
Alle pasientene får et team rundt seg bestående av sykepleier/hjelpepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom, psykolog og lege. Andre ressurser hentes inn ved behov.
Et godt samarbeidet med pasienter og pårørende er avgjørende for et godt resultat av rehabiliteringen.
Vi både tenker og vet at her er det et menneske som plutselig har fått snudd livet opp ned, og at denne hendelsen muligens påvirker alle områder i livet, både fysisk og psykisk. Det gjelder roller man har, familie og venner, arbeidsliv, studier, økonomi, bolig, fremtidige planer og drømmer.
Elin Håkonsen
Elin Håkonsen og Thor Erik Strand har vært mye sammen på Sunnaas - i dag er de kolleger og går eller triller ofte i gangene her.
- Du endrer jo ikke personlighet når du skader seg eller får endret funksjon, alle har ulike ressurser og utfordringer, sier Eiln. Vi må finne nøkkelen til motivasjon, drivkraft og interesser hos hver enkelt pasient. Vi samtaler med pasienten om hvordan pårørende kan være en ressurs og legger til rette for både voksne og barn som er pårørende. Det er viktig at pårørende viser omsorg og støtte, men også stiller krav når tiden er moden for det.
Thor Erik anbefaler andre i samme situasjon å benytte seg av den hjelpen de kan få. Det er lettere å avslutte hjelp enn å få det på plass etterpå. Overgangen fra rehabilitering til hjemmet kan være stor. Det er godt da at støttespillerne der ute er på plass før du drar hjem. Gi pårørende muligheten til å være pårørende, kone, mann, sønn, datter og ikke hjelpere.
Elin sier at det kan være vanskelig å se for seg hvordan livet skal bli etter omfattende skade og endret funksjon. Når du står midt oppi det kan det føles som om livet for alltid vil være akkurat så vanskelig som nå. Men det endrer seg, det kan være vanskelig å forutsi hva, men om et halvt år eller ett år, vil det være annerledes, du kan da ha justert på hvordan jeg tenkte at livet måtte være.
Lær mer
Multitraume - rehabilitering - Sunnaas sykehus HF
Avdeling for multitraume, nevrologi og brannskader - Sunnaas sykehus HF