Les om og lytt til

Testikkelkreft

SyktFrisk episode 17
- for pasienter og pårørende fra spesialisthelsetjenesten.

Klikk på play og lytt til overlege Helene Negaard i samtale med legene Astrid Berild og André Indseth Korneliussen om testikkelkreftbehandling. De svarer på spørsmål pasienter som er rammet av denne sykdommen og deres pårørende har.

Publisert 12. november 2021 | Faglig ansvarlig Helene Negaard , kreftlege, Oslo universitetssykehus | Medisinskfaglig ansvarlig Mikkel Høiberg, endokrionlog, Sørlandet sykehus

I Norge får om lag 300 menn testikkelkreft årlig, og ca. 80 av disse har kreft med spredning. Dette behandles ofte med cellegift.

Når man får en kreftdiagnose er ofte det første spørsmålet ”Blir jeg frisk”? Sjansen for å bli frisk er svært god. Over 95 % av pasientene som har testikkelkreft med spredning blir friske med behandling.

Vi har intervjuet pasienter med testikkelkreft med spredning og pårørende om deres opplevelse av behandlingsperioden. I denne podkastepisoden kan du høre om det pasienter og pårørende synes er viktig, og få gode råd fra andre som har vært gjennom behandlingen. I episoden hører du overlege Helene Negaard som jobber med testikkelkreft ved Oslo universitetssykehus, og legene Astrid Berild og André Indseth Korneliussen.

 

Overlege ved avdeling for kreftbehandling ved OUS, Helene Negaard, og OUS-legene André Indseth Korneliussen og Astrid Berild har laget denne episoden.

 

Hvordan virker cellegift og hvordan vil den påvirke meg?

Cellegift gis i en blodåre og går med blodet til alle kroppens celler. Testikkelkreftceller tåler ikke cellegiften og dermed dør kreftcellene. Cellegiftdosen er beregnet for at normale celler skal tåle cellegiften, men bivirkninger oppstår fordi cellegift også skader de normale cellene.

Behandlingsperioden er krevende. Det varierer fra pasient til pasient hvordan man tåler cellegiften, men det er vanlig å bli sliten og være fullt sykemeldt i behandlingsperioden. Det anbefales å finne en god balanse mellom aktivitet og hvile etter dagsformen. For oversikt over bivirkninger, se lenke nederst til pasientinformasjon om cellegiftkur (BEP, EP og PEI).

Pasienter som har fått cellegift utgjør ingen fare for andre, heller ikke for barn eller gravide.

Kreftbehandlingen kan påvirke evnen til å få barn, men hos de fleste normaliseres sædcelleproduksjonen 1-2 år etter cellegift, og man kan lage barn på naturlig måte. For sikkerhets skyld anbefales det å fryse ned sæd før en starter behandlingen.

Gode råd:

  • Skriv ned det du lurer på, og spør på nytt hvis noe er uklart.
  • Ta imot den hjelpen du kan få.

 

Hvordan er det å være pårørende i en slik situasjon?

Det er belastende når en i familien rammes av kreftsykdom. Hvis det er noe en pårørende lurer på, er det lurt å stille spørsmål til helsepersonell. Fastlegen kan være en god støtte for pårørende når en i familien rammes av kreftsykdom. Kreftkoordinator i kommunen kan også være et godt tilbud, for både pasienter og pårørende.

 

Rehabilitering

Det er vanlig å føle seg tappet for energi når behandlingen er ferdig, og det kan ta tid å komme i form igjen. Det er viktig å lytte til kroppen og tilpasse aktivitetsnivået etter formen. Når du er i form til å begynne å jobbe igjen, eller fortsette med studier/skole, er det ofte lurt å starte forsiktig og øke arbeidsmengden gradvis.

Det finnes tilbud om kreftrehabilitering, både som dagtilbud og opphold, individuelt og i grupper.

 

Nyttige lenker

Informasjon til pasienter med nonseminom testikkelkreft med spredning https://12e98cbc-821b-7e14-3788-4d8178baa250.filesusr.com/ugd/cd60dc_e4809d0afb334134b274146360d8a883.pdf

Informasjon til pasienter med testikkelkreft av typen seminom https://12e98cbc-821b-7e14-3788-4d8178baa250.filesusr.com/ugd/cd60dc_a321fb9961e84b389e71718f69d8975f.pdf

Generell informasjon om cellegift  Generell informasjon om cellegiftbehandling (kreftlex.no)

BEP kur pasientinformasjon  BEP ved testikkelkreft (kreftlex.no)

EP kur pasientinformasjon  EP-kur ved testikkelkreft (kreftlex.no)

PEI kur pasientinformasjon  PEI-kur ved testikkelkreft (kreftlex.no)

Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/rehabilitering-og-mestring-ved-kreftsykdom

Kreftforeningen https://kreftforeningen.no/

Ungkreft https://ungkreft.no

 

SyktFrisk episoder i sesong 1 og 2 https://rkppo.no/syktfrisk/